Eilen (20.11.) Jajan kanssa se viimeinen tokokurssin tunti Leena Välimäen opastuksella. Vaikka viime kerrasta jäikin vähän huono maku – omasta suorituksesta, niin kyllä jälleen tuntui oikein kivalta kurssille mennä. Tykkään juuri tästä että käydään liikkeet läpi, jonka mukaan voi sitten itse harjoitella eikä niitä liikaa hiota itse tunnin aikana.

 

Ohjatun noudon ja ruutu-merkin harjoittelua: Olin jälleen vähän pihalla mitä tehtiin.. Koira merkin taakse seisomaan. Käytiin itse laittamassa noutokapula koiran sivulle ehkä n. 5-10 metrin päähän. Sitten itse käveltiin koiran eteen (ehkä n. 10 metrin päähän).. Yhtä aikaa annettiin käsky "hae" ja käsimerkillä näytettiin suunta jossa tuo kapula odotteli. Ensimmäisellä yrityksellä Jaja vain seistä jökötti eikä hievahtanutkaan. Toisella käskyllä kävi haistamassa kapulaa ja oli kovasti ihmeissään. Vaihdettiin sitten kapula vähän pienempään ja otettiin uusiksi. Ja jopas lähti sujumaan.

 

Sitten pelkän merkin harjoittelua. Jaja sivulla, odota ja kävi itse "riekkumassa" merkin takana. Tarkoitus näyttä koiralle, että siinä paikassa on jotain erityistä. Palkkaa sinne ei kuulemma koskaan saa jättää. Kävelin takaisin Jajan sivulle ja käsky (ja mikä ihmeen käsky mulla tässä mahtoi ollakaan???) olisko "merkki". Jaja lähti suoraan juoksemaan merkille ja pysähtyi heti merkin taakse, josta innoissani sitten palkkasin. Leena tokaisi, että ei kuullut pysähtymis-käskyä? No ei kuullu, ei – kun en moista huomannut edes antaa – heh. Olin vaan niin innoissani kun Jaja jo yhdestä käskystä teki liikkeen mielestäni oikein….Toki vasta käskystä pitäisi pysähtyä eikä omasta päätöksestä. Otettiin uusiksi ja loistavasti meni.

 

Tunnarikapulan suussa pitoa: Leena sanoi, että tunnarikapula on koiralle vaikein suussa pidettävä. Jos sitä pitää hyvin niin vaikeuksia ei pitäisi muissakaan noudoissa olla. Tätä harjoiteltiin niin että heitettiin kapula, käsky "oma". Jaja otti kapulan suuhunsa, kuljetti vähän matkaa jolloin heitin makupalan kehujen kera (eli ei edes odotettu palauttamista). Jaja pudotti kapulan, otti makupalan ja taas uusi "oma" käsky ja sen hakemisesta jälleen palkkaus. Sitten pyysin sivulle luovuttamaan ja tässä kohdin makupala heitetään Jajalle. Eli itse ei kumarruta tuota kapulaa ottamaan vaan palkataan vain sen pitämisestä makupalalla. Tätä voidaan vielä jatkaa niin että pyydetään koiraa esim. seuraamaan, pujottelemaan yms. kapula suussa.. Ihan hauskaselta leikiltä tämä vaikuttikin. Tunnarikapulan pitäminen ei ole Jajalle vaikeaa..

 

Sinänsä tämä ei valaissut meidän oikeita tunnariharjoituksia yhtään. Eli miten nyt itse liikettä harjoitellaan…Että samassa pisteessä tältä osin ollaan edelleen. Pitäisi vain hommata iso pino tunnarikapuloita ja jakaa niitä mahdollisille treenikamuille, joiden kanssa voisi sitten alkaa harjoittelemaan. Nyt meidän ongelma voikin olla se, että Jaja ei ole käyttänyt näissä alustavissa leikki-harjoituksissamme nenää vaan on tunnistanut tuon kapulan silmämääräisesti. Ja tässähän pitäisi käyttää vain nenää. Mielenkiinnolla lähdetään harjoittelemaan kunhan niitä kapuloita jostain ensin keksisi löytää..

 

Ihan lopuksi maassaoloa erilaisilla häiriöillä. Koirat riviin, joista yksi koirakko harjoitteli samalla kaukokäskyjä muiden ollessa maassa. Käveltiin hallin toiseen reunaan – ei siis menty tällä kertaa pihalle asti. Kaikki pysyivät hienosti. Sitten seuraava koirakko harjoitteli luoksetuloa rivistä. Hyvin pysyivät jälleen. Kolmas koirakko lähtii seurauttamaan Leenan käskytyksellä muiden koirien edessä. Hyvin pysyivät. Viimeisenä parina me Jajan kanssa leikimme vinkupallolla näiden koirien edessä. Ja jälleen kaikki pysyivät hyvin. Tosi loistavaa, että tämä sujuu näinkin hyvin !!!

 

Leena vielä kertoi että voittajaluokka on näistä luokista vaikein. Siinä on myös hankittu vähiten koulutustunnuksia (3 x 1.tulos=TK3). Koska avoimesta on suurin hypähdys juuri voittajaan kun taas erikoisvoittajaluokan ja voittajan välillä ei ole niin suurta eroa (kuten ei alosta avoonkaan).  Evl-luokassa liikkeeet tehdään myös kahdessa osassa. Voittajassa kaikki perätysten. Leena oli siis ehdottomasti sitä mieltä, että heti saadessaan voittajassa 1.tuloksen kannattaa vaihtaa luokkaa heti eikä jäädä hinkaamaan niitä ykkösiä koska sitten voikin käydä niin ettei toista ykköstä koskaan saakkaan. Koira kun ei opi itse kisatilanteessa mitään, joten siksi ei kannata pelkästään kisoja kerätä.  Heh – kannustavaa mutta ehkä kuitenkin totta:)