Salme Mujusen kirjasta "Tie tottelevaisuusvalioksi"

"Voittajaluokkaan siirtyminen on luokkanousuista ehdottomasti vaativin. Alokkaasta avoimeenluokkaan siirryttäessa vaatimustaso nousee perin kohtuullisesti, samoin voittajaluokasta erikoisvoittajaluokkaan. Sen sijaan kipuaminen avoimesta luokasta voittajaan on kaikista merkittävin ponnistus tokourallanne. Onnittelut siitä että olette nyt koirasi kanssa edenneet tälle vaativalle osaamistasolle - matka kohti tottelevaisuusvalion arvoa on jo pitkällä!

Ei ole lainkaan harvinaista, että tottelevaisuuskokeissa juuri voittajaluokassa saavutetaan vähiten tulokseen yltäviä suorituksia. Voittajaluokka on herkkä kokonaisuus siten, että jos yksikin liike nollaantuu, on ykköstulosta enää hankala saavuttaa. Kahden liikkeen mennessä nollille voi koirakko jäädä jopa ilman tulosta, sillä suoritusten kertoimet ovat osassa liikkeitä erittäin korkeat.

Vain harva koirakko saavuttaa heti ensimmäisestä voittajaluokan kokeeestaan ykköstuloksen. Tavallisesti ohjaaja ja koira rutinoituvat tämän tason suoritukseen pikkuhiljaa ja ykköstuloksia alkaa tulla vasta pienellä viiveellä."

Tämä kummasti rauhoitti mieltäni...eli ei tosiaan kannata hoppuilla ja hätäillä. Pikkuhiljaa.